Foodsharing – idea restauracyjnego trendu dzielenia się jedzeniem przy stole

Celebrowanie wspólnych posiłków łączy ludzi i zmniejsza barierę ograniczania się wyłącznie do własnego talerza. Foodsharing to trend, który po lockdownie ma szansę zrewolucjonizować trendy restauracyjne.

Branża gastronomiczna wraca do działalności stacjonarnej

Goście prześcigają się w rezerwacjach stolików w swoich ulubionych restauracjach, by ponownie móc spotkać się przy wspólnym stole, pełnym ulubionych smaków. Ci, którzy wiedzą z kim chcą spędzić smaczny wieczór, ale nie do końca wiedzą na co mają ochotę, jest rozwiązanie, dobrze znane z lokali w innych częściach Europy – foodsharing. Restauracja Bez Tytułu to lokal, który jako jeden z nielicznych na mapie Warszawy specjalizuje się w tzw. foodsharingu. Specyfika podawania dań według tej idei polega na serwowaniu wielu małych porcji dań na środku stołu, aby każdy z uczestników kolacji mógł spróbować każdej z nich. W końcu dzielenie się jedzeniem i wspólne próbowanie nowych smaków zbliża do siebie ludzi oraz pozwala dzielić się jedzeniem. Restauracja Bez Tytułu mieszcząca się w Śródmieściu Warszawy przy ulicy Poznańskiej to miejsce, w którym poznacie autorską, międzynarodową kuchnię stworzoną przez szefa kuchni Piotra Ceranowicza, uczestnika programu Top Chef realizowanego przez Telewizję Polsat.

“W Bez Tytułu tworzę dania inspirowane kuchnią międzynarodową. Pozycje menu są skomponowane tak, aby dania pozwalały na dzielenie się nimi przy wspólnym stole. To miejsce nie tylko do dzielenia się daniami, ale również doświadczeniami i inspiracjami. W końcu nic nie smakuje lepiej jak celebrowanie chwil w dobrym towarzystwie!“ – mówi Piotr Ceranowicz, szef kuchni restauracji Bez Tytułu.

Restauracja nie ma tytułu, ponieważ nazwy wyznaczają granice. Podobnie jak w świecie sztuki, to, co nienazwane, uwalnia wyobraźnię. Karta menu restauracji składa się z małych i większych dań, zimnych i ciepłych dodatków oraz słodkich przekąsek. W Bez Tytułu obowiązuje jedna zasada – stół nie jest traktowany jako mebel, lecz jako zaproszenie do spotkania. Jest tu miejsce zarówno na rodzinne przyjęcie, kolację we dwoje, czy wieczornego drinka w gronie przyjaciół. Bez Tytułu to koncept należący do grupy Project Warszawa, pod którego parasolem znajduje się również restauracja Epoka i piekarnia rzemieślnicza Chaud Pain.

Dodaj komentarz

zobacz również

Dlaczego projektowanie zieleni to skomplikowany proces?

Projektowanie zieleni, często postrzegane jako prosta działalność, kryje w sobie znacznie więcej złożoności niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut…

Czym kierować się podczas wyboru firmy zajmującej się projektowaniem zieleni?

Wybór firmy specjalizującej się w projektowaniu zieleni to ważna decyzja, która może mieć znaczący wpływ na estetykę oraz funkcjonalność przestrzeni…

Jakie są zalety korzystania z komory normobarycznej?

Współczesne metody regeneracji i terapii zdobywają coraz większe uznanie wśród specjalistów i osób dbających o swoje zdrowie. Jedną z coraz…

Dlaczego wynajem koparki jest korzystny?

Współczesna budowa i prace ziemne nie mogą obejść się bez ciężkiego sprzętu, takiego jak koparki. Zastosowanie takiego sprzętu znacząco przyspiesza…