Naturalne oleje kosmetyczne i ich zastosowanie 

Do najważniejszych składników w naturalnej kosmetyce możemy bez wątpienia zaliczyć oleje roślinne. Mają liczne właściwości, które są zbawienne dla kondycji skóry, włosów czy paznokci. Co należy wiedzieć o naturalnych olejach kosmetycznych, które z nich są najpopularniejsze i dlaczego są tak cenne?

Dlaczego warto stosować naturalne oleje kosmetyczne?

O olejach roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce warto wiedzieć przede wszystkim, że powstają w procesie tłoczenia roślin oleistych, a konkretnie ich pestek, nasion, kiełków i kwiatów. Najczęściej mają ciekłą konsystencję. Ich popularność wynika przede wszystkim z tego, że mają skład podobny do warstwy tłuszczowej skóry, dlatego są przez nią bardzo dobrze przyswajane.

Ponadto świetnie się wchłaniają i wykazują zdolność do przenikania przez jej głębsze warstwy. Oprócz tego w oleju migdałowym, arganowym czy innych olejach roślinnych można znaleźć mnóstwo cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania skóry.

Przegląd naturalnych olejów kosmetycznych

W sklepach z kosmetykami można znaleźć produkty, które mają różne składy. Dlatego ważne jest czytanie etykiet i wybieranie 100% kosmetycznych olejów naturalnych bez domieszek innych mniej wartościowych olejów. Jednym z zasługujących na szczególną uwagę jest bez wątpienia olej arganowy. O to, kiedy i dlaczego warto go stosować, zapytaliśmy specjalistę z internetowego sklepu z olejami kosmetycznymi Energy Poland, który wyjaśnił:

– Olej arganowy jest jednym z najrzadszych i najdroższych olejów na świecie. Można go stosować do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Ma wysoką zawartość substancji aktywnych i zapewnia nawilżenie skóry już na chwilę po użyciu, skutecznie ją odżywia i regeneruje. Ponadto produkt redukuje zmarszczki, poprawia koloryt skóry, a do tego zapewni ochronę przed przesuszaniem i pękaniem. Olej arganowy poprawia też kondycję paznokci i włosów.

Drugim produktem godnym uwagi jest olej migdałowy. To jeden z najdelikatniejszych olejów roślinnych pozyskiwany przez tłoczenie migdałowca pospolitego. Ma dużą zawartość substancji bioaktywnych, jeżeli chodzi o jego zastosowanie w kosmetyce, to jest ceniony przede wszystkim za to, że łagodnie pielęgnuje i zmiękcza skórę. Ponadto wykazuje też właściwości przeciwstarzeniowe i zmniejsza widoczność zmarszczek, a do tego stymuluje syntezę włókien kolagenowych. Aby uzyskać jak najlepsze efekty stosowania oleju migdałowego, warto go używać z kremami pielęgnacyjnymi.

Dodaj komentarz

zobacz również

Diabetolog  – jaki jest zakres jego specjalizacji?

Diabetologia to dziedzina medycyny, która zajmuje się diagnozowaniem, leczeniem i profilaktyką chorób związanych z cukrzycą. Specjalista w tej dziedzinie, zwany…

Kompleksowy przewodnik po pensetach do rzęs: od wyboru do zastosowania

W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej pensetom do rzęs, które są niezbędnym narzędziem w pracy stylistki rzęs. Dowiesz się, jakie…

Czym wyróżnia się bandaż elastyczny samoprzylepny?

Samoprzylepny bandaż elastyczny to niezwykle przydatny produkt, który znacząco wyróżnia się w świecie opatrunków i pierwszej pomocy. Jego wszechstronność i…

Jak przebiega hipnoterapia?

Hipnoterapia to rodzaj terapii, który coraz częściej zdobywa popularność jako skuteczna metoda pomagająca ludziom radzić sobie z różnymi problemami psychicznymi…