Pieczone kacze udko z sałatką z czerwonej kapusty i granata

Pieczone kacze udko z sałatką z czerwonej kapusty i granata.

Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Składniki:

4szt udka kacze

2l wody

2łyżki soli

1 łyżka mąki

Marynata:

1 op. przyprawy do piernika

2 ząbki czosnku posiekanego

½ pomarańczy (sok)

Sałatka z kapusty czerwonej:

0,5 kg czerwonej kapusty

1 szt jabłko

½ szt granat

2 łyżki octu winnego

2 łyżki miodu

2 łyżki oleju

Do smaku: sól, pieprz

Wykonanie:

Kacze udka myjemy, wycinamy kość udową pozostawiając kostkę piszczelową. Wodę mieszamy z solą i wrzucamy do niej udka, wstawiamy do lodówki na minimum 12h.

Udka wyciągamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy czosnkiem, przyprawą do piernika oraz skrapiamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy do lodówki na 1h.

Nagrzewamy piekarnik do 100*C Udka pieczemy pod przykryciem 2h, następnie zwiększamy temperaturę do 180*C, odkrywamy i dopiekamy przez 20 minut, by skórka nam się zrobiła złota.

Udka wyciągamy. Glass, który się nam wytopił zlewamy do rondelka, nadmiar tłuszczu zbieramy łyżką.

Dolewamy szklankę wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mąki i wody robimy zawiesinę i zagęszczamy sos, zagotowujemy

Sałatka:

Kapustę kroimy w paski. W garnku gotujemy niewielką ilość wody, solimy, wrzucamy kapustę i parzymy przez 15 minut na wolnym ogniu, odcedzamy. Odcedzoną kapustę skrapiamy octem winnym i dodajemy miód, jeśli potrzeba to dosalamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jabłko obieramy, ścieramy na tarce do kapusty, dodajemy pestki granata i olej.

Mieszamy.

Jako dodatek polecam kluski śląskie.

Dodaj komentarz

zobacz również

Jak właściwie korzystać z alkomatu?

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż korzystanie z alkomatu. Jednak wiele osób popełnia błędy przy dokonywaniu…

Gałki meblowe w aranżacji wnętrz

Gdy myślimy o odświeżeniu wyglądu mebli, najczęściej mamy na myśli wymianę wyposażenia kuchni czy salonu. Kiedy jednak planujemy jedynie podreperować…

Co lepiej wybrać – pojedyncze sztućce czy zestaw?

Eleganckie, starannie wykonywane sztućce nie są tylko przyborami służącymi do nakładania oraz spożywania posiłków. Pełnią także funkcję ozdób wzbogacających aranżację…

Wielka bitwa morska w Porcie Łódź

Na trzy dni – od 17 do 19 czerwca – Port Łódź stanie się miejscem zmagań 32 drużyn, które staną…